Med smyckesdesign är det väldigt naturligt att hämta inspiration från naturen. Det är trots allt den som präglar våra sinnen med allt som är vackert. Min barndom och ungdom var på Grönland och i den grönländska naturen. I mitt vuxna liv har jag bott utanför mitt hemland. Mestadels i Danmark, vars natur också alltid har fascinerat mig - för för mig var den så väldigt annorlunda. Naturen lyfter energierna, vilket är anledningen till att det är så underbart när man reser iväg på semester eller något annat eftersom man känner det så tydligt! Då är kropp och själ i ett annat humör. Man upplever något nytt, en ny natur, en ny doft, en ny kultur. Och det är upplyftande.
Jag har hämtat min inspiration till Bär från Grönland, – till ett bär på en ljungbuske i naturen. Ett bär vi kallar Björnbär och som växer i överflöd på lågväxande ljungbuskar över hela Grönland med en högsäsong från ungefär augusti till oktober. Jag har ätit björnbär sedan jag var väldigt liten, antingen genom att gå och plocka och njuta själv, eller för att min mamma hade samlat kilovis av dem till kylen och frysen. Vi äter dem till mat, som sallad, vi lägger dem i kakor och pajer och vi gör sylt och gelé av dem. De smakar bittersött, och jag älskar dem verkligen.
Och de är faktiskt väldigt vackra och delikata i sitt utseende när man zoomar in på dem och busken. Jag ritade ett set björnbär, en liten bit av en fyllig buske och några bär, och utifrån det lade Nadia och jag ner lite tid på att modernisera och anpassa det till ett smycke. Ibland kan vi enkelt göra smycket direkt från naturens utseende, men vi har båda ett behov av konstnärligt uttryck och tänkte att det här skulle kunna tåla att tas bort från sitt original – som också är något tätt och buskigt – och kom fram till den här smyckesmodellen som vi är riktigt nöjda med.
Ädelstenarna är svart onyx, för det svarta björnbäret.
Efter det valde jag riktiga pärlor och en persikomånsten. Mest för att jag tycker att de är så vackra. Pärlan påminner mig om snöbär, och persikomånstenen påminner mig om laxbär, som kommer från Alaska och som jag verkligen vill smaka en dag.